صبور باشید

طوری بیاموز که انگار تا ابد زنده خواهی ماند، طوری زندگی کن که انگار فردا خواهی مرد.

 ایران - تهران 

صفحه خانگیابن خلدوناشخاصاسلامیابن خلدون

ابن خلدون

ابن خلدون، یکی از بزرگ‌ترین اندیشمندان تاریخ اسلام و پایه‌گذار علم جامعه‌شناسی، در سال ۱۳۳۲ میلادی (۷۳۲ هجری قمری) در تونس زاده شد. او در خانواده‌ای اهل علم و سیاست رشد کرد؛ خاندانش از مهاجران اندلسی بودند که در خدمت حکومت‌های اسلامی شمال آفریقا قرار داشتند. ابن خلدون از همان کودکی تحت تعلیم علمای برجسته قرار گرفت و در زمینه‌های مختلفی مانند فقه، حدیث، منطق، فلسفه، و ریاضیات تحصیل کرد.

او در دوران جوانی وارد عرصه سیاسی شد و دربار حکومت‌های مختلفی را تجربه کرد؛ از مراکش و الجزایر تا غرناطه و مصر. اما تجربیات سیاسی‌اش، به‌ویژه رخدادهای ناگوار و خیانت‌های درباری، او را به تأمل در علل ظهور و سقوط حکومت‌ها سوق داد. پس از سال‌ها خدمت به حکمرانان مختلف و تحمل حبس و تبعید، ابن خلدون به سمت مطالعه و تألیف روی آورد. او در سال ۱۳۷۵ میلادی (۷۷۶ هجری قمری) به قلعه‌ای در الجزایر رفت و در آنجا مشهورترین اثر خود، «مقدمه» را نگاشت.

«مقدمه»، که به‌عنوان بخش آغازین کتاب «تاریخ ابن خلدون» شناخته می‌شود، شاهکاری در تحلیل تاریخ و جوامع است. او در این کتاب نظریه‌ای درباره چرخه‌های ظهور و افول تمدن‌ها ارائه می‌دهد که تا امروز در علوم اجتماعی و تاریخی مورد بررسی قرار می‌گیرد. ابن خلدون معتقد بود که جامعه‌ها از طریق هم‌بستگی قبیله‌ای و عصبیت قدرت می‌گیرند، اما با رشد شهرنشینی و تجمل‌گرایی، انسجام اجتماعی آن‌ها کاهش می‌یابد و زمینه‌ی سقوط فراهم می‌شود.

پس از نگارش «مقدمه»، او به مصر سفر کرد و مورد توجه سلطان مصر، الملک الظاهر برقوق، قرار گرفت. در آنجا به تدریس و منصب قضاوت مشغول شد. او در همین دوران با تیمور لنگ، فاتح مغول، دیدار کرد؛ تجربه‌ای که مشاهداتش درباره سیاست و قدرت را غنی‌تر کرد.

ابن خلدون، در سال‌های پایانی عمرش به پژوهش و تدریس ادامه داد و در سال ۱۴۰۶ میلادی (۸۰۸ هجری قمری) در قاهره درگذشت. میراث علمی او همچنان مورد توجه محققان است و اندیشه‌هایش در زمینه‌های مختلفی همچون فلسفه تاریخ، سیاست، و اقتصاد تأثیرگذار باقی مانده است. دیدگاه‌های ابن خلدون درباره تعامل انسان‌ها، نظام‌های اجتماعی، و تحولات تاریخی، او را به یکی از پیشگامان علم جامعه‌شناسی و تاریخ‌نگاری مدرن تبدیل کرده است.

لطفا به این جا امتیاز دهید!
0 / 5

امتیاز صفحه شما :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

در حال بارگیری کپچا ...

© 2025 تمامی حقوق محفوظ است.

ایمیلت را اینجا بزن!