
ضربالمثل “تا نباشد چیزکی، مردم نگویند چیزها” به این معناست که شایعات و سخنان مردم بیدلیل و بدون پایه و اساس ایجاد نمیشوند؛ همیشه چیزی پشت این گفتهها وجود دارد. این ضربالمثل بیان میکند که هر سخنی که مردم میگویند، ریشهای در واقعیت دارد، حتی اگر آن واقعیت کوچک یا مخفی باشد.
داستان این ضربالمثل به این صورت است:
در یکی از روستاهای قدیمی ایران، مردی به نام حسن زندگی میکرد. حسن مردی محترم و خوشرفتار بود که همه اهالی روستا او را دوست داشتند. او همیشه در کارهای خیریه شرکت میکرد و به همسایگان و دوستان خود کمک میکرد. حسن روزها در مزرعهاش کار میکرد و شبها در کنار خانوادهاش به استراحت میپرداخت.
یک روز، حسن تصمیم گرفت به شهر برود و مقداری کالا و لوازم مورد نیاز خانه را خریداری کند. او با خود مبلغی پول برداشت و به سوی شهر روانه شد. در بازار شهر، حسن مشغول خرید بود و چند نفر از مردم شهر او را دیدند که با دقت و احتیاط خریدهایش را انجام میداد. یکی از افراد که او را نمیشناخت، شروع به صحبت با دیگران کرد و گفت: “این مرد روستایی به نظر میرسد که خیلی پولدار است. حتماً از راههای نادرست پول به دست آورده است.”
این شایعه به سرعت در میان مردم شهر پخش شد و وقتی حسن به روستا بازگشت، مردم روستا نیز از این شایعه مطلع شدند. چند نفر از اهالی روستا به حسن نزدیک شدند و گفتند: “حسن جان، مردم میگویند که تو پولدار هستی و از راههای نادرست پول به دست میآوری. آیا این حقیقت دارد؟”
حسن با تعجب و ناراحتی پاسخ داد: “نه، این درست نیست. من فقط مقداری پول برای خرید لوازم خانه برداشته بودم و از راه درست و حلال به دست آوردهام.”
اما این شایعه همچنان در میان مردم روستا باقی ماند و حسن تصمیم گرفت که راهی برای اثبات بیگناهی خود پیدا کند. او به سراغ یکی از بزرگان روستا رفت و ماجرا را برای او تعریف کرد. بزرگ روستا با دقت به حرفهای حسن گوش داد و سپس گفت: “حسن جان، این ضربالمثل را به یاد داشته باش: ‘تا نباشد چیزکی، مردم نگویند چیزها.’ شاید در رفتار یا گفتار تو چیزی بوده که باعث ایجاد این شایعه شده است. بهتر است با صداقت و شفافیت بیشتری زندگی کنی تا مردم به تو اعتماد کنند.”
حسن با شنیدن این نصیحت، تصمیم گرفت که در رفتار و گفتار خود دقت بیشتری کند و همیشه با صداقت و شفافیت با مردم برخورد کند. او فهمید که هرچند شایعات بیدلیل نیستند، اما با رفتار درست و صداقت میتوان اعتماد مردم را جلب کرد.
لطفا به این جا امتیاز دهید!
امتیاز صفحه شما :